Upptäck de utsökta smakerna från Istanbuls nya världsscen för mat!Introduktion till Istanbul
Istanbul är en fantastisk stad som ligger i korsningen mellan Europa och Asien - en stad full av historiska byggnader, storslagna moskéer och unika shoppingdestinationer. Men många människor vet inte att det också är hem för några av de mest utsökta smakerna i världen. Med en mångfald av invandrare från hela världen har Istanbul blivit en smältdegel för olika kulturer och kök. Från traditionella turkiska rätter till internationell street food - Istanbul erbjuder något för alla.

Utforska marknaderna
Det bästa sättet att utforska det fantastiska kulinariska utbudet i Istanbul är att besöka marknaderna. I staden finns några av världens mest populära matmarknader, till exempel den berömda Kadıköy-marknaden. Här kan du hitta allt från färsk frukt och grönsaker till traditionellt kött och ostar. Det finns också gott om gatustånd som serverar läckra godsaker. Lokalbefolkningen älskar att umgås här, så det är ett utmärkt ställe att mingla och få en känsla för lokalbefolkningens kultur och smak.

Njut av ett varierat kök
Istanbuls gator erbjuder en mängd olika kök från olika länder. Turkisk mat är det mest populära, och det finns gott om traditionella rätter att prova som köfte (köttbullar), börek (bakelse fylld med ost eller kött) och lahmacun (ett tunnbröd toppat med köttfärs). Om du är ute efter något mer exotiskt finns det gott om restauranger som serverar rätter från olika länder som Kina, Indien och Iran. Allt från kinesiska hot-pots till indiska curryrätter finns att tillgå i Istanbul.

Experimentera med fusionskök
En av de bästa sakerna med matutbudet i Istanbul är fusionsköket. Du kan hitta en mängd restauranger som specialiserar sig på att blanda traditionella turkiska smaker med internationella ingredienser. Några av de mest populära rätterna är kebab tillagad med italienska kryddor eller shawarma-smörgåsar i turkisk stil serverade på franska baguetter. Man kan även hitta en och annan blandning av turkiskt och amerikanskt kök, som den populära "doner burger" som är en blandning av klassisk doner kebab och en hamburgare.

Prova på gatukök
För dem som gillar att prova en mängd olika snacks har Istanbul ett av världens bredaste utbud av street food. Från traditionella turkiska desserter som baklava och lokma, till lättare snacks som rostade kastanjer och simit. Du kan också hitta ett brett urval av döner kebab, fyllda pidebröd och friterade musslor. Om du känner dig vågad kan du prova gözleme - en smakrik turkisk wrap fylld med spenat och fetaost.

Delta i matfestivaler
Om du vill uppleva Istanbuls fantastiska matscen till fullo, varför inte delta i en av stadens många matfestivaler. Varje år anordnas flera matfestivaler i Istanbul, som visar upp det bästa från det lokala och internationella köket. Från traditionella turkiska rätter till italienskt influerade kreationer, dessa evenemang erbjuder något för alla. Dessutom är dessa festivaler också ett utmärkt tillfälle att träffa lokalbefolkningen och lära sig mer om deras kultur.


Istanbul är en stad som erbjuder en mängd kulinariska upplevelser, från traditionella turkiska rätter till spännande fusionskök. Genom att utforska marknaderna och smaka på gatumaten kan du upptäcka de utsökta smakerna i Istanbuls nya världsscen för mat. För den som verkligen vill fördjupa sig i stadens gastronomiska utbud är det ett måste att delta i en matfestival. Oavsett om du är en matfanatiker eller bara nyfiken på att prova något nytt, är Istanbuls smakrika matscen definitivt rätt ställe att börja på.